2012. augusztus 14., kedd

Xarnról

Xarn egy körülbelül Földközi-tenger méretű terület Eremus kontinens szívében. Nevét egy ősi városról kapta, melyet a bolygót terraformáló és idegen fajokkal betelepítő Elődök alapítottak eonokkal ezelőtt. Ezekről az időkről nem maradtak fenn feljegyzések, így a város bukásának és az Elődök távozásának okát homály fedi. A legendák lángoló esőről, háborúról, fosztogató pokolfajzatokról szólnak. A bukás után évezredek teltek el, míg a barbarizmusba süllyedt vidéken újra megjelentek a civilizáció magvai. A többség csak legendákból ismeri a Khem királyságot, a Naldír királyságot, a Sahir városállamokat és a többi elbukott birodalmat. Csupán egyetlen állam van, mely kiállta az idő próbáját: a Thülei Birodalom.

Az Egységes Birodalmi Időszámítás kétezer-tizenkét évvel ezelőtt kezdődött, mikor Carnifex generális megdöntötte a Thülei Köztársaságot és a Thülei Birodalom császárává koronázta magát. Az uralkodó egymás után igázta le a szomszédos államokat és verte vissza a barbárok támadásait. Ezer éves uralkodásának, és ezzel együtt a Thülei Birodalom virágzásának egyik szövetségese vetett véget: egy győzelmi ünnep során Bran, a kaldeán hadvezér kardélre hányta uralkodóját. A császár halálával egy új kor vette kezdetét. A Thülei Birodalom hanyatlani kezdett a dekadens nemességnek, a határt ostromló barbár hordáknak és a függetlenségükért harcoló provinciáknak köszönhetően.

Mára csupán egyetlen tartomány, Tarsum maradt meg, ahol az Örökkévaló Császár, Pravus szövögeti terveit a birodalom dicsőségének visszaállításáról. A darabjaira hullott birodalom romjaiból tucatnyi kisebb városállam és királyság született, azonban ezek eltörpülnek Xarn burjánzó erdei, szeles pusztái, háborgó tengerei, perzselő sivatagai, zord hegyvidékei és vad folyói mellett. A civilizáció fénye apró szikra csupán a vadon sötétjében. Töredezett utak, leomlott falak, elsüllyedt épületek és megdőlt tornyok fekszenek elszórva a tájon, emlékeztetve az eltűnt múltra. 

Xarnon az átlag ember élete rövid és küzdelmes. A vadonszéli falvakban szörnyek és banditák keserítik meg az életet, míg a fallal körülvett városokban a bűnözés és a rossz közegézség. Az utazás veszélyes és drága, nem csoda, hogy kevesen jutnak életük folyamán pár mérföldnél messzebb szülőhelyüktől. Jó ha az emberek ötöde megéri a felnőtt kort, és szerencsésnek mondhatja magát, aki negyven telet átvészel. Számottevő vagyona csak annak van, aki megfelelő helyre született vagy keményen megküzdött érte.

Isten hozott Xarn világán, ahol az erős kardforgató kéz, a gyors észjárás és a jó szerencse többét ér minden kincsnél!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése