2012. augusztus 10., péntek

Isten hozott Xarn világán

Xarn egy háttérvilág a Dungeons & Dragons szerepjáték különféle kiadásaihoz és klónjaihoz. Már jó ideje tervben volt, hogy saját hátteret írok a kampányomhoz, de eddig nem tudtam magam rávenni arra, hogy összeszedjem a tucatnyi spirálfüzetben és Google dokumentumokban szétszórva heverő ötleteimet és vázlataimat. Idén nyáron történt velem pár dolog, aminek a hatására végül mégis nekiálltam. Most sem rendelkezem túl sok kész anyaggal: van egy harmadáig telefirkált füzetem, néhány dokumentumon a Google Drive mappáimban, pár vázlatos térkép ami Inkscape-es átdolgozásra és hexarácsra vár... A szegényes anyag ellenére csütörtök este egy négy fős csapat már megtette az első lépéseket Xarn földjén, jövő héten pedig egy másik fogja őket követni. A kocka tehát el van vetve, innen már nincs visszaút.

Xarn nem egy eredeti és szokatlan világ, inkább afféle fantasztikus vegyessaláta. Az alapot a sword & sorcery történetek kliséi adják, nyakon öntve tolkieni fajokkal, sci-fi elemekkel, lovecrafti rémekkel, meg amihez kedvem van. Ennek nagy előnye, hogy a hátteret (kis túlzással) bármilyen kalandhoz fel tudjam használni, valamint hogy a játékosoknak is ismerős lesz sok minden, így nem kell magukat átrágniuk terjedelmes leírásokon ahhoz, hogy leülhessenek játszani. A felhasznált források listája terjedelmes és folyamatosan bővül, alkalomadtán majd összeírom és megosztom, mely irodalmi művek, filmek, videojátékok, képregények, rajzfilmek, együttesek voltak rám hatással.


Terveim szerint még az ősz folyamán kipofozom a játékosok és mesélők kalauzát, utána szép lassan mind a 12 régiónak elkészítem az A4-es méretű hexarácsos térképét és 8-12 oldalas leírását. Közben néhány városleírást és a már beígért modulokat is igyekszem majd összeszedni. A leírásoknál próbálok rendszerfüggetlenségre törekedni, de ahol játéktechnikai értékekre van szükség, ott majd olyan formában fogom tálalni az értékeket, amitl bármilyen D&D alapú játékban fel lehet használni - régebbi kiadásokban akár menet közben is, újabbakban inkább mint irányadó.

Kezdésként két csapatom fog párhuzamosan kalandozni Xarn világán:
  • Az első csapatot a győri Szintézis-Netes kollégáim alkotják. A csapatban veterán, rutinos és kezdő játékosok egyaránt vannak. Konferenciák és túlórák miatt elég változékonynak ígérkezik, mikor kik fognak ráérni, de minimum négy fő szinte minden alkalommal garantált. Ők első kiadású AD&D szabályai szerint játszanak. 
  • A második csapatot a Fantasztikus Vadvidék kampányom jelenlegi keménymagja adja, várhatóan néhány új arccal és időnként vendégekkel kiegészítve. Ők több szempontból is kísérleti nyulak lesznek: egyrészt mert DCC RPG szabályai szerint játszanak majd, másrészt mert rá fogom őket ereszteni pár hivatalos DCC modulra.

A blog a játékülésekről írt beszámolókat és különféle Xarnnal kapcsolatos anyagokat fog tartalmazni. Jó szórakozást minden kedves olvasónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése